20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfânta Varvara, sărbătorită în Valea Jiului

Sfânta Varvara, sărbătorită în Valea Jiului

Ca în fiecare an, pe data de 4 decembrie, minerii Văii Jiului sărbătoresc praznicul Sfintei Mari Muceniţe Varvara. Tradiţia sărbătoririi Sfintei Varvara – Ocrotitoarea minerilor din Valea Jiului dăinuie de mai bine de un secol, fiind adusă aici, de minerii din Silezia, angajaţi la Exploatarea Minieră din Lupeni, acum 101 ani. De atunci, în fiecare an, ortacii de la toate exploatările miniere din Valea Jiului omagiază această zi, comemorându-şi ortacii dispăruţi în nefericitele accidente care au întunecat istoria mineritului din această zonă şi cinstindu-i pe cei care îşi riscă viaţa în fiecare zi.

Închisă într-un cărbune

Istoria consemnează că Sfânta Muceniţă Varvara s-a născut în vremea împăratului Maximian (284-305), într-o cetate din Răsăritul Imperiului Bizantin. Tatăl ei, pe nume Diascor, păgân grec, avea mare grijă de fiica lui, din pricina marii frumuseţi trupeşti a acesteia, astfel că o ţinea ascunsă într-un turn înalt. Aflând că a îmbrăţişat credinţa creştină şi neputând să o convingă să se lepede de Hristos, a ucis-o el însuşi, în faţa mai-marilor provinciei, în anul 306 după Hristos. Tradiţia creştină ne spune că, întorcându-se de la uciderea fiicei sale, păgânul tată a fost omorât de un trăsnet.
Sfânta Mare Muceniţă Varvara este ocrotitoarea minerilor, această zi fiind sărbătorită de eoiîn întreaga lume creştină. O legendă populară povesteşte că Sfânta Varvara stă închisă într-un cărbune întreg anul şi numai în această zi reuşeşte să vadă lumina zilei. Din acest motiv, la 4 decembrie nu se mai lucrează în mină şi toata lumea petrece.
Pentru minerii Văii Jiului, ziua de astăzi are şi o semnificaţie specială. În această zi, minerii îşi comemorează ortacii care şi-au pierdut viaţa în subteran, punând pomeni la monumentele Sfintei Varvara de la toate exploatările de cărbune din Valea Jiului şi participând la slujbe de pomenire a acestora.
De ziua Sfintei Varvara, minerii se roagă pentru cei trecuţi în nefiinţă, dar şi pentru ca minele să fie ferite, în anul următor, de accidente iar minerii să fie călăuziţi în subteran de candela sfintei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS